2024.07.27.

Cel torony

Az érdekességek tárháza

Jó befektetést keresel?

Jó befektetést keresel? – 3 megtakarítási tipp kezdőknek

Ahogyan a mondás tartja, a befektetés mindig megtérül. Ez pedig így is van. Habár hazánkban még mindig kevesen gondolnak a hosszú távú befektetésekre, érdemes elgondolkodni rajta, főleg a mostani gazdasági helyzetben. Ha pedig abszolút egyetértünk ezzel, íme három tipp arra, hogyan kezdjünk neki.

 

A spórolásnak művészete van, és érdemes megtanulni

Amikor valaki azt mondja, hogy spórol, akkor azonnal mindenkinek az jut eszébe, hogy mindent megvon magától. Pedig a valódi spórolás nem így működik, ellenben könnyen tanulható. A dolog lényege abban rejlik, hogy egyszerűen felosztjuk a fizetésünket. Egy bizonyos részét arra tesszük félre, ami a megtakarítási alapunkat képzi, amíg a többit a kiadásainkra, ételre és a szórakozásunkra osztjuk el. Ezeket persze jó előre kiszámolni, hogy minden hónapban nagyjából adott összegeket tegyünk félre a kiadásainkra. Ezen kívül érdemes átgondolnunk azt is, hogy valójában mire költünk. Az ember hajlamos egy rakat olyan felesleges dolgot vásárolni, ami csupán impulzusvásárlásból született, és ha csak pár száz forintos tételekről is van szó: azok idővel pár ezer forintra és akár tízezrekre is rúghatnak összességében. Vegyünk egy egyszerű példát erre. Ha minden vásárláskor betérünk a használtruha üzletbe és a nagyon olcsó, de csinos ruhákat megvásároljuk akkor nem biztos, hogy mindig jól cselekszünk. A sok ruha örömet okoz ugyan, viszont főleg a hölgyek esetében kijelenthető, hogy a nyolcvan százalékát soha nem fogják viselni, maximum egyszer. Vagyis minden alkalommal több ezer forintot költöttünk el olyan termékekre, amiknek valójában nem vesszük hasznát. Ebből a szempontból pedig nem árt átgondolni, hogy mi is az, amire valójában szükségünk van. Ha kell, készítsünk pontos leírást, vezessünk Excel táblázatot és szűrjük ki a felesleges vásárlásokat. Meglátjuk majd, hogy hirtelen letisztult a kép és bőven lesz elég pénzünk arra, hogy akár elkezdhessünk egy komolyabb megtakarítást félrerakni.

Keressünk befektetési lehetőségeket

Befektetési lehetőségekből számtalanféle akad, és szinte minden elképzelésnek valót találunk. Ha milliókat szeretnénk befektetni, akkor természetesen ott az ingatlanpiac vagy vásárolhatunk részvényeket is. Ezen kívül természetesen állampapírokkal és akár kriptovalutával is foglalkozhatunk. A lehetőségek száma ebben az esetben rendkívül széles. Ha viszont egy konstruktívabb, komplexebb befektetést keresünk, akkor érdemes gondolni a különféle biztosításokra és a nyugdíj előtakarékosságra is. Példának okáért a nyugdíjbiztosítás, illetve az önkéntes magánnyugdíjpénztár olyan hosszú távú befektetési formának számítanak, amelyek a nyugdíjazásunkkor hozzák meg az eredményüket. Viszont az önkéntes nyugdíjpénztár ennél többet is tud. A nyugdíjpénztárba való befizetés rendszeressége mellett tíz év tagság után vehetünk ki a hozamokból, anélkül hogy megszakadna a tagságunk. Ezután háromévente nyúlhatunk a megtakarításainkhoz. Ez a lehetőség tipikusan olyan hosszú távú befektetés, amit időközben tudunk rövidtávon is hasznosítani. Fiataloknak kifejezetten előnyös lehet, hiszen tíz év múlva akár egy autó vásárlásához vagy utazáshoz is vehetnek ki a megtakarításukból. Ezeknél a rendszereknél persze léteznek jóval egyszerűbb lehetőségek is. A banki takarék például egy virtuális pénztárcaként szolgál, ahová bármikor elrakhatjuk a félretett pénzünket. Az ilyen takarékszámla általában alszámlaként működik és könnyedén tudunk oda-vissza utalni a kettő között. Előnye, hogy egyszerű, alig van fenntartási költsége és jól lehet hasznosítani arra, ha konkrét összegeket szeretnénk félrerakni. Hátránya, hogy nincs erős kamatozása, mint például egy nyugdíjpénztárnak, illetve a kontroll sincs: akkor vesszük ki az összegeket, amikor mi akarjuk. Ezt sokaknak nehéz lehet megállni, ezért azoknak javasolt főleg, akik rendelkeznek annyi önkontrollal, hogy semmiképp se nyúljanak hozzá a félretett pénzükhöz.

 

Végezetül: ne essünk túlzásokba

A legjobb befektetések  mindig azok, amelyek egyáltalán nem zavarják a megszokott életvitelünket. A spórolás és a félrerakás ugyanis nem arról kell szóljon, hogy lemondjunk a számunkra legkellemesebb dolgokról. Az ugyanis idővel azt eredményezi, hogy felbontjuk a befektetésünket vagy egyszerűen csak lemaradunk az élet szépségeiről a spórolás miatt. A jó befektetést szinte észre sem vesszük, hogy van, hiszen tökéletesen meg tudunk lenni anélkül az összeg nélkül, amit félrerakunk vagy épp befizetünk a megtakarításainkba. Ezért mindig úgy válasszunk befektetést, hogy azt maximálisan mérjük a pénztárcánkhoz. Szerencsére sok megtakarítási forma rugalmas ilyen téren. Például egy nyugdíjbiztosítás esetén is választhatunk, hogy milyen összegeket szeretnénk áldozni havonta a megtakarításunkra. Ugyanakkor a legjobb, ha előre tervezünk vele, vagyis nem csak a jelenhez, hanem a jövőhöz hangolva állapítjuk meg ezt az összeget. Például, ha öt év múlva úgy tervezzük, hogy sokat fogunk utazni, akkor érdemes olyan befektetési lehetőséget keresünk, ahol az utazás költségei öt év múlva még beleférnek a megtakarítás költségeibe. A lényeg, hogy ne hamarkodjuk el a döntést, és ha tehetjük inkább keressünk fel egy megbízható befektetési tanácsadót. Manapság ez már szinte gyerekjáték, hiszen online konzultáció keretén belül is elérhetőek a profi tanácsadók gyakran ingyenesen.