2024.04.25.

Cel torony

Az érdekességek tárháza

Kerti kút – az esztétika és a funkcionalitás találkozása

A kert elengedhetetlen kelléke a kerti csap. Elsősorban a locsolás szempontjából fontos, azonban, aki jár, kel a kertben az tudja, hogy számtalan más alkalommal is hasznosnak bizonyul. A legtöbb esetben egy földről kiálló csőről beszélünk, ami a funkcióját ugyan ellátja, esztétikusnak már kevésbé mondható.

Kedves a szemnek, hasznos a mindennapokban

A földből kiálló cső esztétikájának emelésére jó megoldás a kerti kút. Ezzel az egyszerű kiegészítővel, egyszerre emelünk be dizájnelemet és hasznos kiegészítőt a kertbe.

Elérhetőek egy, illetve két vízvételi lehetőséggel szerelt darabok is. A locsolást sem akadályozzák, a kivezető csapokra a slag ugyanúgy rögzíthető. Sőt, van olyan kerti kút, amely locsolócső tartására kialakított résszel is rendelkezik, így azt sem kell csak a földre dobva tárolni.

Vannak vízgyűjtő tálcával szerelt darabok is. Ezzel a környezetet is szolgáljuk, hiszen például a kézmosásnál elhasznált víz nem folyik el azonnal, a felesleget pedig könnyen fel tudjuk használni például locsoláshoz.

Állókút és falikút

Alapvetően kétféle kivitel létezik, az állókút és a falikút. A kettő között a döntés alapját az képezi, hogy hol szeretnénk őket használni. A falikutak kicsit nagyobb helyigénnyel rendelkeznek. Cserébe a ház, esetleg a fészer oldalára szerelt kút kifejezetten kényelmes a kerti munkálatok során.

Kényelmes magasságban elhelyezhető, hogy a kertészkedés utáni kézmosás, illetve a locsolócső fel- és leszerelése egyszerű legyen. A falikutak vízgyüjtői pedig arról gondoskodnak, hogy kézmosásánál ne kelljen kényelmetlen terpeszbe állni a lecsorgó víz körül.

Ha kisebb helyed van, esetleg járda, vagy terasz mellett szeretnéd elhelyezni a kerti csapot, akkor ajánljuk az állókutakat. A kiváló minőségű, strapabíró polietilén anyagból készült kutak fa, kő, illetve fém mintázattal is elérhetőek. Ennek köszönhetően bármilyen kert dizájnba tökéletesen illeszkednek.

Az álló kutak között is találunk vízgyűjtővel szerelt termékeket. A kutakat egyszerűen csavarokkal rögzíthetjük számos felületre, sem a telepítésük, sem a használatuk nem kíván különleges szakértelmet.

Egyszerű karbantartás

A kerti kutak előnyei közé sorolható az egyszerű karbantartás is. Semmivel sem kell többet tenni az állagmegóvás érdekében, mint egy egyszerű kerti csap esetén. Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, az a téliesítés.

A víz térfogata a fagyás során növekszik és ez – ahogy a csöveket, úgy a kerti kutakat is –  meg tudja repeszteni.  Azonban a talajmenti fagyokat egyébként is érdemes figyelni, már csak a növények miatt is. Az idő romlásakor pedig nincs más dolgunk, mint télire elzárni a vizet és hagyni, hogy a csap kicsöpögjön. Ha ezt megtetted, akkor nem igazán tud más ártani a kerti kútnak sem.

A vízgyűjtő edények esetén előfordulhat a vízkő, vagy az alga megjelenése, azonban ez könnyen tisztítható mosogatószivacs és mosószóda segítségével, esetleg algaölő segítségével.

A kert díszítő eleme

Összefoglalva az eddigieket elmondható, hogy a kerti kút esztétikus díszítő eleme a kertnek és még rendkívül hasznos is. A mindennapi locsolást, kertészkedést nagymértékben könnyíti, így ha szereted eltölteni az időt a kertben, mindenképpen érdemes beszerezni egyet!

Anyagának és kialakításának köszönhetően minden termék hosszan tart, így a tökéletes nyári felfrissülést nem csak egy szezonon át élvezhető! A kerti csap feltúrbózása pedig extra karbantartással sem jár, így tényleg csak azon érdemes sokat gondolkodni, hogy milyen típust, illetve kivitelt szeretnél!