2024.10.21.

Cel torony

Az érdekességek tárháza

Tetőfedő típusok: milyen különbségek vannak?

A tetőfedés az ingatlanépítés vagy tetőfelújítás egyik legérzékenyebb pontja. Egy tetőnek időtállónak, a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben ellenállónak és egyszerre esztétikusnak kell lennie. Ahhoz, hogy megfelelő tetőfedő típust válasszatok, figyelembe kell vennetek az épület funkcióit és tetőszerkezet paramétereit.

 

Tetőfedő típusok

A hagyományos cserepes tetőfedés mellett az utóbbi években előtérbe kerültek a korszerű megjelenést kölcsönző, ugyanakkor pénztárcabarát megoldások. A modern tetőfedő anyagokkal kapcsolatban az építőanyag-kereskedésekben, barkácsáruházakban is szakszerű segítséget kaphattok, de rengeteg információ megtalálható a neten is. A tetőfedő típusokról a Pascal is sokat írt. Legyen szó családi házakról, ipari létesítményekről, mezőgazdasági tárolókról vagy hatalmas alapterületű csarnokokról a minőségi tetőfedés esetén a következő tetőfedő típusok állnak a rendelkezésre:

Trapézlemezek

Az egyik legkedveltebb tetőfedő anyag. Könnyűszerkezetes elemei rendkívül ellenállóak. Nemcsak tetőfedésre, hanem kerítésépítésre, oromfalak burkolására, könnyűszerkezetes épületek felhúzására is használják. Táblás elemei kis súlyúak, ezért rendkívül gazdaságosan és könnyen szállíthatók. A táblás elemek méretre szabva rendelhetők a gyártótól, így felhasználásukkor sokkal kevesebb hulladék keletkezik más anyagokhoz képest. További előnye, hogy nem terheli meg az alatta lévő tetőszerkezetet, a merev bordázattal ellátott táblák felhelyezése könnyen és hatékonyan végezhető, nagy területeket rövid idő alatt le lehet velük fedni. A trapézlemezzel borított felület harmonikus megjelenése garantált, egységes külsőt kölcsönöz minden beltérnek és kültérnek egyaránt. A gyártók a trapézlemezeket a megrendelt méretre gyártják, így a felhelyezés során gyakorlatilag alig keletkezik hulladék, a környezetbarát megoldás további előnye, hogy a trapézlemez teljes mértékben újrahasznosítható.

 

Cserepeslemez

Aki ragaszkodik a tetőhéj klasszikus kinézetéhez, mégis költséghatékony megoldást szeretne, annak a cserepeslemez nyújt tökéletes megoldást. Nem véletlen, hogy a lakossági felhasználása kiemelkedő ennek a tetőfedési anyagnak. Tartóssága és könnyen kezelhetősége miatt általában családi házakat borítanak vele, de melléképületek, garázsok, csarnokok fedésénél is népszerű. A korrózióvédelemmel ellátott, hagyományos tetőcserepekre emlékeztető hullámos táblák kis súlyúak, könnyen szállíthatók, illetve sokkal egyszerűbben felhelyezhetők, mint a hagyományos tetőcserepek. Mivel kis önsúlyának köszönhetően nem terheli meg a már meglévő tetőszerkezetet, annak élettartamát jelentősen növeli. Cserepeslemezekből számos minta és szín áll a rendelkezésre, így a klasszikus kinézettől a modern kivitelezésig minden megvalósítható.

 

Hullámlemez

A szinuszlemezként vagy szinuszos trapézlemezként is ismert hullámlemez az ipari és kereskedelmi tetőfedés népszerű anyaga. Mivel a hagyományos trapézlemez egyik fajtája, így jellemzői is és felhasználhatósága is megegyezik a trapézlemezével. A hullámlemez profilja a trapézlemezével szemben hullámos kialakítású, így ahol az esztétikus kialakítás a legfontosabb tényező, ezt szokták választani.