2024.06.16.

Cel torony

Az érdekességek tárháza

Erdészeti daru

Ezért hasznosak az erdészeti daruk

A fakitermelés sosem tartozott a könnyű fizikai munkák közé, de szerencsére napjainkban magas fokú gépesítettség jellemzi az erdészeti vállalatok működését. Már régóta eljött az erdészeti daruk ideje.

 

Nem csoda, hogy egyes munkák elvégzéséhez elengedhetetlenek az erdészeti daruk. A nagyobb méretű fatörzsek megfogása, emelése és begyűjtése komoly igénybevételt jelent az erdészeti daruk és rönkrakodó gépek számára. Ezért alapvető fontosságú a gépek tartóssága, univerzális használhatósága és a megfelelő alkatrészellátás, valamint a háttérszerviz.

 

Akár teljes, akár darabolt fát kezel a gép, a darunak megbízhatónak és elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy balesetmentesen, folyamatosan és minden munkaciklusban a lehető legtermelékenyebb módon segítse az ember munkáját.
Az ma már alap, hogy nagy szilárdságú acélból készüljenek az erdészeti daruk legfontosabb elemei, egyben fenntartva az alacsony saját tömeget a gémekben, miközben maga a gém megbízható emelési teljesítményt képes biztosítani a precíz, gyors és biztonságos munkavégzéshez. Minden egyes kilogramm, amellyel a saját tömeg csökkenthető, alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást és kisebb szénlábnyom elérését jelentheti.

 

Mit várhatunk el egy erdészeti darutól?

 

A dilemma ősrégi, amióta gépeket használ az ember, mindig két szempontot kellett valamilyen módon összehangolni: legyen a gép egyszerre univerzális és célgép. Hogyan lehet ezt a feladatot megoldani? Tökéletesen sehogy. Viszont számtalan példát láthatunk jobbnál jobb megoldásokra, amikor egy univerzális gépet, munkaeszközt különböző kiegészítőkkel ellátva nagyon sokrétű és speciális feladatok elvégzésére lehet alkalmassá tenni.

Az erdészeti daruk ezért aztán elérhetőek speciális önjáró, hatalmas teljesítményű „célgépenként,” valamint különböző járműre szerelhető, kisebb kapacitású kiegészítő eszközként egyaránt.

 

A leggyakoribb megoldás a traktorhoz kapcsolható, flap down letalpaló szerkezettel ellátott daru használata. Lehet ez persze egyfajta utánfutó vagy akár traktorra szerelhető farmdaru is, amelyek viszont mind sebességükben, élettartamban, mind pedig megbízhatóságban, szervizigényben egy egészen más világ.

 

A másik alkalmazási mód a teherautóra szerelhető kialakítás. Itt is találhatunk nagyon profi, robusztus, komoly teljesítményű, gyors és tartósan megbízható erdészeti rakodó darukat.

 

A fenti eszközöknél a legfontosabb tulajdonságok az alábbiak:

 

  • A villák hossza és/vagy hatósugara
  • Csatlakozási pontok száma
  • Maximális terhelhetőség (alsó és felső horog esetén)
  • Maximális emelési magasság
  • A gép súlya
  • irányítás, vezérlés, működtetési megoldások

 

Természetesen léteznek olyan speciális daruk, amelyek a legjobb paraméterekkel rendelkeznek, de egyben a legdrágábbak is. Mivel a legtöbb vásárló jól ismeri azt a felhasználási területet, amelyre keresi a megfelelő gépet, így a legfontosabb szempontot egyszerű megfogalmazni: a lényeg a legjobb ár-érték arány elérése.

Tehát a vásárló nem a világ legjobb erdészeti daruját keresi, hanem a céljainak megfelelő, árban a legkedvezőbb megoldást.