2023.09.30.

Cel torony

Az érdekességek tárháza

napelem

Napelem panel méret kisokos: miről kell tudnom vásárlás előtt?

Az elmúlt évtizedben a napelemrendszerek egyre népszerűbbé váltak, és számos háztartásban és vállalkozásban telepítik őket. Az egyik legfontosabb érv a napelemrendszerek telepítése mellett az, hogy környezetbarát megoldásokat kínálnak az energiatermelésre. Az áramot ugyanis a nap energiájából állítják elő, ami tiszta, megújuló energiaforrás. Ezzel hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez, mivel csökken a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása és a szén-dioxid kibocsátás.

A napelem panel mérete fontos tényező lehet a napelem rendszer tervezésekor és kiválasztásakor. A megfelelő méretű napelem panel kiválasztása segíthet a rendszer hatékonyságának és megtérülési idejének optimalizálásában – minél rövidebb idő alatt jön vissza a befektetett pénz, annál jobban megérte a választás. Az alábbiakban azt foglaljuk össze, miről érdemes tudni a napelem panel méretével kapcsolatban a vásárlás előtt!

A napelem panelek általában kisebb méretűek, mint egy átlagos tető, így több panelre lehet szükségünk a rendszer tervezésekor. Ráadásul, a napelem panelek mérete modellenként is változhat.

Általában minél nagyobb a panelek mérete, annál magasabb a teljesítményük. A végső teljesítmény azonban nem csak a felület nagyságától, hanem a panelek hatékonyságától és minőségétől is függ. Fontos tehát, hogy ne csak a méretet, hanem a teljesítményt is figyelembe vegyük a választásnál. A rendszer méretét az elektromos energiaigényünk és a rendelkezésre álló terület határozza meg. A rendszer méretétől függően lehet szükségünk nagyobb vagy kisebb napelempanelekre egyaránt, ezt általában a helyszíni felmérés után lehet megállapítani.

Mire érdemes még figyelni?

A napelem paneleknek elegendő területre van szükségük a telepítéshez. Fontos tehát, hogy előzetesen felmérjük a rendelkezésre álló területet és azonosítsuk azokat a helyeket, ahol a paneleket elhelyezhetjük. A napelem paneleket nem csak az épület tetejére szokták telepíteni, a földre, a falra és a teraszra történő telepítést is meg tudják oldani a szakemberek. Jó tudni, hogy a nagyobb méretű napelem panelek általában magasabb árkategóriába tartoznak, de ez a „pluszkiadásnak” tűnő többletköltség szintén hamar megtérül.

Fontos továbbá, hogy a kiválasztott napelempanelek megfeleljenek a helyi szabványoknak és rendelkezzünk a szükséges engedélyekkel a telepítésre. Ebben szintén a megbízott cég kollégái tudnak nekünk segíteni.

Jó tudni, hogy a napelemek minősége is befolyásolhatja a teljesítményüket. A magasabb minőségű panelek hatékonyabbak és tartósabbak lehetnek, mint a rossz minőségű panelek, viszont a napelemek hatékonysága csökkenhet az idő múlásával. Az általános tapasztalat az, hogy a napelemek 25-30 éves élettartamuk során körülbelül 0,5-1% -os hatékonysági csökkenést tapasztalnak évente.

A telepítési lehetőségeknek megfelelően kell tehát megválasztanunk a panelek méretét és típusát is. Bátran hagyatkozzunk a szakértők tanácsaira, ha bizonytalanok vagyunk a választásban!