2024.06.16.

Cel torony

Az érdekességek tárháza

elektronikai hulladék leadás

elektronikai hulladék leadás

Elektronikai hulladék leadás a MÉH telepeken is lehetséges

A háztartásunkban keletkeznek olyan jellegű hulladékok, amiket nem lehet egyszerűen csak a kommunális hulladékgyűjtőbe dobni. Az olyan elavult vagy működésképtelen elektronikus termékektől, amik már szükségtelenné váltak, elektronikai hulladék leadás keretén belül szabadulhatunk meg. Ezek lehetnek számítógépek, mosógépek, videomagnók és egyéb háztartási vagy ipari elektronikai termékek.

Napjainkban elmondható, hogy a kidobott elektronikai termékek mennyisége rohamosan növekszik, ezért ezek megfelelő tárolása a bennük található veszélyes és mérgező vegyi anyagok miatt rendkívül fontos a környezet és az egészségünk szempontjából.

Elektronikai hulladék leadás lehetséges az erre kijelölt MÉH telepeken. Az átvevő helyek általában pontos listát készítenek az általuk átvehető hulladék fajtákról, érdemes tehát elektronikai hulladék leadás előtt tájékozódni a lehetőségekről. A legtöbb elektronikus hulladék magánszemélyeknek díjmentesen leadható, az ezzel kapcsolatos költségeket általában a gyártó cégek állják.

A bronz ára MÉH telepenként változhat

A bronz ötvözetek több mint 54% rézből (ez akár 95% körülire is emelkedhet) és változó arányban ónból, alumíniumból, berilliumból, ólomból, mangánból, szilíciumból, illetve foszforból állnak. Fő jellemzőjük a jó kopásállóság, közepes korrózióállóság és jó elektromos vezetőképesség. Acél elleni súrlódó anyagként is gyakran alkalmazzák.

A bronz keménysége óntartalmával arányosan növekszik. A bronz ára MÉH telepenként a világpiaci árhoz igazított, ezért ajánlott eladás előtt informálódni az árfolyamok alakulásáról. A meheshulladek.hu weboldalon informálódhatunk erről, ugyanis az átvevőhely által beszámított bronz ára MÉH telepenként is változhat.

A tatabányai és oroszlányi MÉH telepen is lehetséges a színesfém hulladék leadás, bronz esetén forgácsot csak cégektől, darabárút minden eladótól átvesznek. Az átvevőhely államilag hitelesített mérlegekkel dolgozik, eladás esetén amennyiben lehetséges, ajánlott a kisebb, max. 600 kg-os kapacitású mérleg használata, így a bronz ára MÉH telepenként jól követhetővé válik.