2024.04.25.

Cel torony

Az érdekességek tárháza

Hatékony madárriasztás az épületekből

Annak ellenére, hogy a madarak környezetünkben mesebeli hangulatot teremtenek, és csicsergésük a várva várt tavasz beköszöntét jelzi, állandó jelenlétük az épületeken és otthonunkban rendkívül zavaró lehet, sőt egészségügyi problémákat és anyagi károkat is okozhatnak. Összegyűjtöttük a legfőbb általuk okozott károsodásokat, és a hatékony megoldásokat ezek elkerülésére.

Milyen károkat okozhatnak a madarak?

Városi környezetben a legnagyobb gond, melyet a szárnyasok okoznak: a madárpiszok. Ezen élőlények erkélyekre, épületekre, szobrokra oda szokva hatalmas mennyiségű ürüléket termelnek, amely a kellemetlen látványon és szagokon kívül egészségügyi problémákat is okozhat, az anyag ugyanis maró hatású és gyakran fertőző.

A madarak megjelenése vidéki környezetben egyaránt hatalmas problémákat szül. A zöldség- gyümölcs- és szőlő állományban okozott kisebb, nagyobb károk mellett az élőlények felelősek lehetnek a termés megdézsmálásáért, valamint az elvetett magok kikapirgálásáért. Előfordulhat továbbá a palánták és virágbimbók lecsipegetése, és az állattartó gazdák hal- és baromfi állományának elpusztítása.

A probléma megszüntetése

A probléma megelőzése, tartós megszüntetése érdekében fontos, hogy hatékonyan lépjünk fel a madárriasztás során. Napjainkban számos módszer ismert a kártevők elriasztására, melyek kisebb, nagyobb sikerrel működnek. Nálunk, a Suni Kft.-nél vevőink elégedettsége az első, így fontos számunkra, hogy olyan megoldást kínáljunk, melynek eredményessége garantált.

A madárriasztás egyik egyszerű és pénztárcakímélő módja az élethű, ragadozó madarat formázó tárgyak beszerzése. Ez az eszköz kültéri használatra alkalmas, hatásos megoldást nyújt a kártevő madarak elijesztésére kertekben, parkokban, bekötőutakon, mezőkön, háztetőkön, golfpályákon és egyéb nyílt területeken. A tetőszerkezetek védelme mellett a termékek gyümölcsfáink őrzését is biztosítják. Az ilyesféle műmadarak szárnyait a szél mozgatja, ezzel még élethűbb hatást elérve az égivándorok elriasztásában.

A párkányok, kerítések és korlátok jellemzően olyan területek, ahova a nemkívánatos madarak szívesen járnak. Ezen jelenség megszüntetésére egy klasszikus, de annál nagyszerűbb eszköz áll rendelkezésre: a madárriasztó műanyag tüske, melynek elhelyezése megakadályozza a madarak leszállását, ezzel elszoktatva őket az említett helyekről. A tüskék felszerelése és rögzítése roppant egyszerű, használata állatbarát, mivel rendkívül kíméletes módon tartja távol az élőlényeket, észre nem vehetősége végett pedig nem  rontja az épület látványát.

A madárriasztás kissé költségesebb módszere az ultrahangos, mozgásérzékelős, LED-es készülékek beszerzése, melyek hatékonyságuknak köszönhetően megtérülő befektetést jelentenek. Ezen berendezések kültéri használatra alkalmasak, teraszokon, tornácokon, erkélyeken és előterekben egyaránt elhelyezhetők. A készülék által kibocsátott hangok garantáltan távol tartják a nemkívánatos madarakat, a mozgásérzékelő pedig biztosítja, hogy az ultrahang a megfelelő időben kapcsoljon be.

Házi praktikák

A madarak elriasztására számos házi praktika is rendelkezésre áll, melyet érdemes kipróbálni. Kezdjük is a madárijesztő készítésével:  a madárijesztőket, vagy táncoló szörnyeket elkészíthetjük otthon található műanyagok és fadarabok segítségével, valamint használhatunk anyagdarabokat és festéket. A megoldás hátránya, hogy a szárnyasok könnyen hozzászoknak ezen figurák jelenlétéhez, így hatékonyságuk az idő múlásával csökkenhet.

Az emberek már nagyon régóta tudják, hogy a madarak elüldözésének egy jól bevált módszere a zaj keltése. Kiáltások rögzítése, vagy ragadozó madarak hangjának lejátszása pozitív hatással lehet az elkergetésre, valamint felfüggeszthetünk műanyag dobozokat, melyek a szél hatására, egymáshoz érve zörgő hangot bocsátanak ki. Remek megoldás lehet a CD-k és tasakok fákon való elhelyezése, ezek ugyanis a szélben susogó hangot adnak ki, amely félelmet kelt a madarakban, ezzel távol tartva őket.