2024.06.16.

Cel torony

Az érdekességek tárháza

Kerti magaságyások az Ön kertjébe is!

Szeretné egyedivé és otthonossá varázsolni kertjét? Esetleg érdekli a növénytermesztés, de nincs hozzá túlságosan nagy területe? A kerti magaságyások egyre több kertben találhatók meg, hiszen nem csak rendkívül praktikus formái a növénytermesztésnek, de nagyon jól is mutatnak! Íme, a legfontosabbak, amiket tudnia kell, ha magaságyást telepítene kertjében!

Mi is az a magaságyás és miből készül?

A kerti magaságyás valójában egy talajszint felett 60-80 centiméterre kiemelt kiskert, amelyet sokféleképpen meg lehet építeni. Az ágyást általában egy dekoratív keret határolja, ami készülhet fából, téglából, fémből, betonból, de vannak olyan kerti magaságyások, amelyek már előre le vannak gyártva – ezek általában műanyagból készülnek és nagyon mutatósak. A keret kiválasztása után a legfontosabb magának az ágyásnak a rétegezése, ami általában különböző minőségű talajokból illetve komposztból áll össze.

A kerti magaságyások rétegezése

A kerti magaságyás tudatos rétegezése kulcsfontosságú annak érdekében, hogy növényei egészségesek és tápanyagdúsak legyenek! A sajátos rétegezés továbbá azt szolgálja, hogy a növények gyorsabban és hatékonyabban induljanak növekedésnek. Lássuk, milyen rétegei vannak egy magaságyásnak!

  • 1. réteg: Vesszők, gallyak – A legalsó rétegbe nehezen bomló, szerves anyagokat szükséges tenni, mint a gallyak, vesszők, hiszen ezek hatékonyan képesek a vizet felszívni és ez segíti majd a nedvesség megtartását.
  • 2. réteg: Trágya, komposzt – A második réteg legyen nitrogénben gazdag, hiszen a fa bomlása nitrogént von el, amire a legtöbb növénynek szüksége van. Ezt az anyagot a trágya, a komposzt, a levágott fű tartalmazza. A szerves anyagok bomlása hőt termel, ami több szempontból is előnyös: egyrészt segíti a növényeket a gyorsabb fejlődésben, másrészt akár hűvösebb időben is korábban elkezdhetjük az ültetést.
  • 3. réteg: Termőföld – Harmadik rétegként a föld takarás következik. Az ágyás tetejére jöhet a tápanyagdús virágföld, de annak hiányában akár a kertből származó kevésbé jó minőségű föld is megteszi, hiszen a korábban az ágyásban elhelyezésre került hasznos anyagok javítják a talaj minőségét. A fedésére használhatunk szalmát vagy mulcsot, ez a takarás segíti a nedvesség megtartását, illetve a nem kívánt gyomok ellen is segítséget nyújt.

Ültetés és öntözés

Mit érdemes ültetni az elkészült, gondosan rétegzett magaságyásba? A magaságyások általában kis helyigényű, sok gondoskodást igénylő növények elhelyezésére alkalmasak. Ezek lehetnek különféle zöldség- és gyümölcspalánták, gyógy- és fűszernövények, színes virágok vagy rovarirtó védőnövények.

Hogyan szükséges öntözni az ágyást? A talaj speciális rétegezésének köszönhetően a magaságyás hatékonyan megőrzi a nedvességet, de vannak praktikák, amelyekkel ezt tovább lehet fokozni. A víz párolgása ellen legegyszerűbben úgy tehetünk, ha mulcs talajtakaró anyagot használunk. A mulcsozással nem csak a vízvesztést akadályozzuk meg, de javíthatjuk a talajminőséget és megakadályozhatjuk a gyomok és a kártevők elszaporodását. Az öntözés időpontját tekintve a magaságyás esetében is a kora reggel bizonyul a legideálisabbnak, hiszen ilyenkor még nincs tűző napsütés, így a víz nem párolog el és hatékonyabban a növények gyökeréhez jut.

A magaságyás előnyei

A magasított ágyásoknak számtalan előnye ismert, ami legfőképp a speciális rétegezésnek köszönhető! Íme, néhány ok, hogy miért válasszon Ön is magaságyást!

  • A magaságyásban kialakított rétegrendnek köszönhetően sokkal jobb minőségű termésre számíthat, kevesebb idő leforgása alatt, mint egy normál ágyásban kialakított területen.
  • A szerves anyagok lebomlása miatt melegebb a talaj, így hamarabb lehet indítani az ültetést, és a növényzet hamarabb indul növekedésnek.
  • Kényelmes, görnyedés mentes magasságban lehetséges a növények ültetése, gondozása, így nem okoz nagy fáradságot a mindennapokban.
  • Nincsen szükség nagy kertre, akár a teraszon is elhelyezhet egy magaságyást.

Szerezze be Ön is a Sunikft.hu weboldaláról a számára legideálisabb méretű, formájú és kialakítású magaságyásokat és emelje egy magasabb szintre a növénytermesztést!