2024.03.29.

Cel torony

Az érdekességek tárháza

rain

Kertkialakítás a fenntarthatóság jegyében: az esővízgyűjtés

Napjainkban érzékelhető a környezetvédelem növekvő szerepe, hiszen a fenntarthatóság életünk egyre több területén van jelen. Mivel Földünk természeti erőforrásai végesek, fontos őket megóvnunk, szeretett bolygónk védelme pedig közös, társadalmi érdekünk. Az egyik globális szintű probléma a Föld vízkészletének rohamos csökkenése, melynek orvoslására muszáj spórolnunk a vízzel. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat egy fenntartható kert kialakításához, bemutatjuk az esővízgyűjtés remek megoldását!

Miért fontos az esővízgyűjtés?

Mindamellett, hogy az esővíz tudatos felhasználásával környezetbarát módon járunk el, a tevékenységgel jelentős pénzösszegeket takaríthatunk meg, sőt növényeinknek is kedvezhetünk. A módszer lényege, hogy a tetőről lezúduló csapadék nem vész el, hanem az ereszcsatornán keresztül egy tartályba folyik, ahol megtisztítva várja majd sorsát. A megtisztított esővizet felhasználhatjuk locsolásra, autómosásra, WC öblítésre, vagy takarításra. Mivel ezek a házkörüli teendők sok vizet igényelnek, a számláinkon garantáltan észre fogjuk venni a változást. Köztudott, hogy a növények jobban kedvelik a lágy esővizet, mint a kemény csapvizet, így a csapadék felhasználásával gyors és egészséges növekedésükhöz is hozzájárulhatunk. Nem utolsó sorban pedig jelentős ártalmakat is megelőzhetünk, ha az esővízgyűjtő mellett döntünk. A tartályok ugyanis megakadályozzák, hogy a felgyülemlett víz az épület alá folyva károkat okozzon, sőt a talajt is megóvhatjuk. Az esővízgyűjtésnek alapvetően kétféle módját különböztetjük meg: léteznek felszíni, és földalatti esővízgyűjtő tartályok.

Felszíni esővízgyűjtő tartályok

A felszíni esővízgyűjtő tartályok előnye, hogy beszerzésük nem igényel nagy anyagi ráfordítást, összeszerelésükhöz pedig nem szükségesek speciális szerszámok, sem szaktudás. Kínálatunkban hagyományos tartályok sokasága található meg, különböző méretekben. Bár az esővízgyűjtő szó hallatán bizonyára a legtöbbünknek először egy nagy zöld tartály jut eszébe, weboldalunkon dekoratív tartályok nagy számban vannak jelen, melyek a praktikus funkció ellátása mellett akár a kert díszét is képezhetik. Hordó formájú tartályaink tökéletes kiegészítői lehetnek vintage stílusú kerteknek, pincészeteknek, és borászatoknak. Fali esővízgyűjtő tartályaink stílusos megjelenésüknek köszönhetően a legtöbb kertben remekül elhelyezhetők, duplafunkciós tartályaink pedig egyszerre látják el az esővízgyűjtés és a virágültetés feladatát.

Földalatti esővízgyűjtő tartályok

Bár a földalatti esővízgyűjtő rendszer kiépítése jóval nagyobb anyagi ráfordítással jár, a befektetés teljes mértékben megtérül, hiszen egy ilyen tartály akár egy egész háztartás vízellátását képes fedezni. A megoldás hatalmas előnye, hogy földalatti elhelyezéséből kifolyólag láthatatlan, nem foglal helyet a kertben. Földalatti tartályaink kiváló minőségű UV-stabil és időjárásálló műanyagból készültek, biztosítva a hosszútávú használatot.

Esővízszűrés

Ahhoz, hogy az összegyűjtött esővizet nyugodt szívvel felhasználhassuk, szükségünk lesz egy esővízszűrőre, ez az eszköz gondoskodik ugyanis a lezúduló csapadék megtisztításáról. A szűrőket könnyen csatlakoztathatjuk a felszíni esővízgyűjtő tartályokhoz, feladatuk pedig, hogy megszűrjék az ereszcsatornából érkező vizet, és ne engedjék át a különböző szennyeződéseket, faleveleket. A tartály kiömlésének megakadályozására érdemes esőlopót beszereznünk. Az eszköz ugyanis a csatornához csatlakoztatva biztosítja a tartályból való felesleges csapadék túlfolyását. Az esővízszűrő és az esőlopó alkalmazásával egyaránt szabályozni tudjuk, hogy a víz a tartályba, vagy tovább follyon, valamint igénybe vételükkel a rendszer téliesítését is megkönnyíthetjük. A földalatti tartályok esetében nincs szükség külön szűrő beszerzésére, hiszen ezek be vannak építve a ballonba, biztosítva a felhasználandó víz tisztaságát.

 

Mivel a Suni Kft. számára rendkívül fontos a környezetvédelem, termékeink 100%-ban újrahasznosítható anyagból készülnek, így használatu teljes mértékben környezettudatos.