2024.05.25.

Cel torony

Az érdekességek tárháza

Kerti tó algamentesítés: hatékonyan a víz minőségének megőrzéséért

Sosem volt fontosabb, hogy Földünk legértékesebb erőforrását, a vizet a lehető legoptimálisabb módon hasznosítsuk! Földünk ivóvízkészlete folyamatosan csökken, ezért célszerű alternatív megoldásokat kitalálni és a természetadta lehetőségeket a lehető leghatékonyabban kihasználni. Tekintve, hogy az esővíz tökéletes vízforrás lehet számos funkcióra, valamint a mai modern eszközök segítségével egyszerűen összegyűjthető és tisztítható, érdemes erre nagyobb hangsúlyt fektetni a jövőben. Az esővíz hasznosításával és minőségének a lehető leghosszabb ideig való fenntartásával támogathatjuk vizeink megóvását. Nincsen ez másképp a kerti tavak esetében sem, hiszen erre a célra tökéletesen hasznosítható az esővíz.

Hogyan érdemes az esővizet a leghatékonyabb módon hasznosítani a kerti tavak esetében? Nálunk minden eszközt megtalál hozzá! 

Az esővíz hasznosítása a víz minőségének megőrzésével vagy annak javításával is elérhető. A kerti tavak esetében egy algamentesítő segíthet, hogy a tó vizének minőségét, megjelenését, illetve a benne élő élőlények életkörülményeit befolyásolni tudjuk. Ezeket a tényezőket leginkább algamentesítő szerekkel tudjuk pozitív irányba befolyásolni.

Az algamentesítésre számos megoldás és praktika létezik. Sajnos a folyamatos algamentességhez kifejlesztett szerek használata elengedhetetlen, de hosszú távon jót tehetünk vele a környezetnek, hiszen a tó vizének minősége sokkal tovább marad fenn, illetve az algák tisztítására szánt vízmennyiséget is megspórolhatjuk. Legkeresettebb termékünk egy biológia alapanyagú szer, amely egyszerre képes eltávolítani és távol tartani a fonal és lebegő algákat egyaránt. A fonal algák eltávolítása azért fontos, mert a köveken, a tómeder oldalán megtapadnak, és csúszós állaguk miatt nehézkesen eltávolíthatók. A zöld algák, amelyek miatt a tó vize zöld színű lesz, pedig esztétikailag is rontják a tó látványát.

Milyen tényezők befolyásolhatják az algák szaporodását?

  • Amennyiben túl sok hal van a tóban, a hal ürülék és a felesleges táp nagyban elősegíti az algák kialakulását.
  • A vízinövények ültetéséhez használt humusz, vagy ásott föld is befolyásoló tényező lehet.
  • Az esővíz, mely a tetőről vagy a talajszintről bekerül a tó vízbe. Ennek szűrése vagy szabályozása elengedhetetlen a jó minőségű tó víz fenntartásához.
  • Az őszi lombhullás során a fák levelei, melyek a vízbe hullva bomlásnak indulnak. Emiatt a víz felületének tisztítására is külön ügyelni kell.
  • A kerti tóba telepített kövek, melyek foszfor tartalmúak.
  • Alul tervezett gépészet, problémát jelenthet a túl erősen működő szivattyú rendszer, vagy épp a kevésbé működő szűrő berendezés.

Hogyan őrizheti meg a kerti tó vizének minőségét hosszú ideig?

A kerti tó vizének minőségét számos tényező befolyásolja. A víz minőségének helyreállításával és szabályozásával az algásodás is csökkenthető. Fontos, hogy a tó méretéhez megfelelő vízszínt fennmaradjon, amelyet nagyban befolyásol az éppen aktuális időjárás és a vízben élő növények száma egyaránt. Amennyiben a kevés csapadékmennyiségnek köszönhetően csökken a vízszint, a legcélszerűbb ezt természetes forrásból pótolni, amire például az esővíz gyűjtő tartályok kiváló célt szolgálnak. Érdemes a növényekre is nagy hangsúlyt fektetni, hiszen minél több van a tóban, annál kevésbé párolog el a víz. A tóhoz különböző szűrő- és szivattyúrendszerek kialakítása is ajánlott, amelyeknél fontos a működés erősségét gondosan beállítani.

Az algásodás a víz minőségét és látványát is rombolhatja, ezért ennek megakadályozására érdemes külön figyelmet fordítani. Az algamentesítéshez számos alternatíva megtalálható kínálatunkban is. A BioBird biológiai mikroorganizmusokból álló algamentasítő szer alkalmazásával már akár 90 nap alatt látványos hatás érhető el.  Az algamentesítő szerek használata esetén kimondottan fontos ügyelni a gépészetek rendszeres tisztítására az elhalt algáktól.

Tekintse meg a Suni webáruházában a legmodernebb és leghatékonyabb megoldásokat, ahhoz, hogy Ön is hozzájáruljon Földünk legértékesebb erőforrásának, a víznek a legoptimálisabb felhasználásához. A különböző vízfelhasználást segítő eszközeink segítségével kis befektetéssel, nagy változást érhet el mind otthona, mind a Föld erőforrásainak fenntarthatóságában! Szerezze be a víz mindennemű felhasználásához szükséges berendezéseket! Legyen szó esővízgyűjtő berendezésekről, esővíz szikkasztó blokkokról vagy az esővíz szűréséhez használatos eszközökről, a Suni webáruházában biztosan talál megfelelő alternatívát! Ne hagyja, hogy ennek az értékes kincsnek cseppje is kárba vesszen!