2024.05.25.

Cel torony

Az érdekességek tárháza

Mi is a Tuja smaragd?

A Tuja smaragd helyes megnevezése a Smaragd tuja. Ennek a nagyon szép, tetszetős örökzöld növénynek a latin neve Thuja Occidentalis Smaragd.  Származási helye:Kanada nyugati része. A XVI. században került Angliába.

A levelei smaragdzöld színe után kapta a nevét. Színét télen is megtartja,bár megítélésem szerint kissé bebarnul, de nem annyira észrevehetően. Alakja kissé kúpos vagy oszlopos, tömött lombozatú. Átlagos növekedésű évente kb. 30-40 cm-t nő,amennyiben megfelelő körülmények között van. Végleges magassága 5-7 m szélessége pedig 1-1.5 m lesz. Napos vagy félárnyékos helyet kedveli, de igazán szép a napos fekvésű területen lesz. Igazából a földben nem válogat, de a tápanyag dús,nedves enyhén savanyú földet szereti. Csodaszép smaragd színével, gyorsabb növekedéssel fogja meghálálni, ha megfelelő körülményeket biztosítunk számára. Árnyékos helyen csak szenvedni fog,nem fog szépen fejlődni. Tuja smaragd, ha nem érzi jól magát akkor fogékonyabb a megbetegedésekre, kártevőkre és tönkre fog menni a növény, ezért ha úgy látjuk akkor ültessük át a tujákat egy számára megfelelő helyre. Ennek ideje tavasz vagy ősz. A fagyok alatti ültetést semmiféleképpen ne csináljuk!

Az téves közhiedelem, hogy a tuja smaragdot naponta kell öntözni. Ehhez hozzászokik a növény, a gyökerei nem fognak mélyebbre hatolni. Ez több problémát is hozhat magával. Mivel a gyökér nem hatolt lejjebb, hanem a föld felszínéhez közel maradt így tuja smaragd nem fog jól belekapaszkodni a földbe és egy nagyobb erejű szél könnyebben ki tudja fordítani. A következő a tápanyagokat nem fogja tudni felvenni illetve, ha az öntözés elmarad gyorsabban ki tud száradni.

Tehát a smaragdokat még a nagy melegbe, kánikulába is elég hetente 1 maximum 2 alkalommal, de akkor jó alaposan meg kell öntözni. Homokos vagy laza föld esetében többször ellenőrizzük a talaj nedvességét. Tavasszal ősszel elég 1,5 hetente locsolni, ha nincs számottevő csapadék.

A tuja smaragdot sövénynek vagy szoliter növénynek is ültethetjük. Sövény esetén 50-60 cm tőtávolság ajánlott amennyiben zárt sövényt szeretnénk. Egyéb más sövénynek vagy szoliter ültetésénél vegyük figyelembe a növény végleges méreteit és annak megfelelően ültessük tetszés szerint.

A tuja smaragd tömörsége miatt alkalmas zaj és porfogónak de kiválóan megakadályozza a belátást is