2024.06.16.

Cel torony

Az érdekességek tárháza

öntöző automata

öntöző automata

Öntöző automata a túllocsolás ellen

A kézi öntözés több szempontból is károsíthatja a talaj tápértékét. Ha túllocsolja a gyepet, a talajban lévő felesleges víz elfolyáshoz vezet. Ezzel szemben, az öntöző automata úgy van kalibrálva, hogy a pontos vízmennyiséget használja fel, így az nem károsítja az udvar kényes ökoszisztémáját. Ha mégis a kézi megoldásnál marad, a víz elárasztja a talajt és elhordhatja az értékes tápanyagokat. A kevesebb tápanyag egyáltalán nem előnyös a növények szempontjából. Ráadásul a folyadékkal túltelített talaj tömörítheti azt a virágok és bokrok gyökerei körül.

Ez megfojthatja vagy összezúzhatja a gyökereket és betegséghez vezethet. Az öntöző automata használatával elkerülheti a gyep alulöntözését is, ami szintén károsan hat. A száraz föld hajlamosabb az erózióra. Ha elég száraz, a legfelső réteg poros állagúvá válhat és magával viszi az értékes tápanyagokat. Az öntöző automata megtartja a megfelelő mennyiségű nedvességet, ami kulcsfontosságú a kiszáradás elkerülése érdekében.

Érdemes utánanézni az öntözőrendszer telepítés áraknak

Nagyobb udvarokon sok időt vehet igénybe a kézi öntözés, különösen, ha méretesebb a kert vagy sok gyümölcsöt és zöldséget termeszt. A termesztett növényektől függően előfordulhat, hogy nyáron hetente többször kell locsolni. Ez hihetetlenül időigényes faladat. Érdemes utánajárni annak, hogy az öntözőrendszer telepítés árak jelenleg milyen magasan vannak. Egy ilyen berendezés ijesztően költséges vállalkozásnak tűnhet, de számtalan előnyt kínál. A speciális csepegtető modellek kifejezetten az egyes növények gyökérlabdájához irányítják a vizet.

A tipikus esőzések és a kézi locsolás válogatás nélkül megöntöz mindent, beleértve a környező gyommagokat is, amitől azok kicsíráznak. Az öntözőrendszer telepítés árak tekintetében igen kedvező, ráadásul ezzel megakadályozza, hogy gyomosodással kelljen megküzdenie. A gyökérben lévő víz véget vet a levélbetegségeknek is, ráadásul ezek közül sokat az álló cseppek idéznek elő, így tönkretéve a lombozatot. Az öntözőrendszer telepítés árak rövid időn belül biztosan megtérülnek!