2024.03.29.

Cel torony

Az érdekességek tárháza

Milyen a szendvicspanel

Milyen a szendvicspanel szigetelési teljesítménye?

A szendvicspanel egy rendkívül jó szigetelőképességgel rendelkező anyag. Nem véletlen, hogy manapság már elsőszármű szigetelőként alkalmazzák nem csak a gyárcsarnokok, de a könnyűszerkezetes házak és nagy lakóépületek esetében is. A szigetelési értéke mellett pedig a rendkívül gyors felrakása és a tartóssága is a szendvicspanelek mellett szól.

 

Milyen szendvicspaneleket érdemes választanunk a hőszigetelés szempontjából?

 

A szendvicspanelek hőszigetelő képességüknek is hála igen népszerűek lettek. Alapvetően három fő szendvicspanel típust ismerünk Ezek egyike a PURhab a másik a PIRhab, valamint a kőzetgyapot töltettel rendelkező szigetelőpanel. A PIRhab a PURhab egy modern változata, ám ettől függetlenül nem jelenti azt, hogy a PURhab töltetű szendvicspanel kevésbé lenne jobb szigetelő. A szigetelés mértékét és típusát ugyanis nagyon sok szempont dönti el. Ezek a szendvicspanelek több rétegből állnak. A külső részét nevezzük fegyverzetnek, amelyre különféle anyagokat kasírozhatnak attól függően, hogy milyen típusú építményhez készülnek majd. Ez lehet akár vakolatszintű anyag, alumínium vagy más fém is többek között. A panelek belső részét pedig magnak nevezzük. A mag a már említett hőszigetelő anyagokkal készül. Ezek felhasználása szintén az épület célja és típusa szerint változik. Ebből adódóan mindig a szakember dönti el, hogy melyik hőszigetelő panel adja a legjobb szigetelést. Ez függ attól, hogy például rászigetelünk-e egy már kész falra, vagy a szendvicspanelekből építjük fel azt. Valamint számít az épület elhelyezkedése és annak felhasználási célja. Példának okáért egy állattartó csarnokot a folyamatosan termelődő pára és hő végett teljesen más szigeteléssel kell ellátni, mint egy modern családi házat. Az élelmiszerekre vonatkozó szabályok miatt pedig egy élelmiszer előállítására specializált csarnok megint csak más szigetelést kell kapjon. Annyiban viszont mindegyik megegyezik, hogy a szendvicspanelek használata nagymértékben csökkenti a hőhidak kialakulását, amitől sokkal jobb szigetelést kapunk, mint a hagyományos módszerekkel.

Milyen jelek alapján tudjuk megállapítani a szendvicspanelek szigetelésének mértékét?

Mindegyik típusú szendvicspanel egyezményes jelrendszerrel ellátott adatokat kap arra vonatkozóan, hogy milyen a szigetelőképessége (U), és a tűzállósága (E, R, I). Utóbbiak több dimenzióban értendők. Az E érték azt adja meg, hogy a panelek mennyi ideig képesek visszatartani a tüzet, amíg a R főleg a tetőpanelek esetén fontos. Tűz keletkezése esetén ugyanis ez az érték mutatja meg, hogy mennyi ideig bírják a panelek összeomlás nélkül. Az I pedig a tűz leszigetelésére vonatkozik, pontosabban, hogy mennyi idő alatt melegszik az át tűz esetén. A hőszigetelési értéket U értékkel jelölik. Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb a panel szigetelése. Ezen adatok alapján a szendvicspanelekkel kapcsolatban jól látható, hogy nagyon is az épület céljától és tulajdonságaitól függ a szendvicspanelek típusa. Léteznek kifejezetten tűzálló panelok és hűtőépületekbe való modellek is. Ezeknek más-más a hőszigetelése.