2024.04.25.

Cel torony

Az érdekességek tárháza

Gyógytorna gerincferdülésre

Gyógytorna gerincferdülésre

Gyógytorna gerincferdülésre: hogyan tud segíteni?

A gerincferdülés a gerinc normális görbületeinek strukturális megváltozása. Az aktív növekedési időszakokban csecsemőkortól kezdve a gerinc a frontális és sagittalis síkban görbületeket alakít ki, a skoliotikus (ferdült) gerinc azonban axiális rotációval fejlődik, ami megváltoztatja ezeknek a görbületeknek a normális fejlődését és ezáltal a gerinc deformálódik.

Ezek a deformitások bordapúpot vagy lumbalis rotációs kiemelkedést eredményezhetnek, ami kypho-scoliosis, mellkasi lordózis, vagy lapos hát stb. kialakulásához vezethet.

A gerincferdülés diagnózisa

A hirtelen növekedésből és egyéb testi adottságokból kifolyólag a 15-16 év alatti gyermekek körülbelül 2-3%-ának van skoliózisa, a többségnél ez azonban nem romlik tovább. Ahhoz, hogy egy páciensnél skoliózist diagnosztizáljanak, a frontális síkban az oldalsó görbületnek 10 Cobb-foknál nagyobbnak kell lennie. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A görbületek a csúcs és a Cobb-szög elhelyezkedése alapján határozhatók meg.  A Cobb-szög az ív csúcs fölött lévő legdőltebb csigolya felső csigolya véglemeze valamint a csúcs alatti legdőltebb csigolya alsó véglemeze közötti szög, frontális síkban. A csigolya rotációja képalkotó eljárással számszerűsíthető.

Méretük, elhelyezkedésük alapján határozható meg a görbületek terápiás kezelése

A görbületeket major (nagy) és minor (kicsi) kategóriába soroljuk. Ha egynél több görbület van jelen, akkor azt kettős nagygörbületként vagy nagygörbületként illetőleg egy vagy több, egymáshoz kapcsolódó kisgörbület együtteseként határozhatjuk meg.

A Scoliosis Research Society (SRS) definíciói a görbe csúcsára vonatkozóan a következők:

  1. Nyaki (C1-től C6-6-ig terjedő porckorong),
  2. nyaki-torakális (C7-től t1-ig),
  3. mellkasi (T2-től T11-12-ig terjedő porckorong),
  4. mellkasi-lumbális (T12-től L1-ig),
  5. ágyéki (L1-2-től L4-5-ig terjedő porckorong) és
  6. lumbális (L5-től és alatta)[9].

Mindig a görbület sajátosságaira alapozva kerül meghatározásra az adott állapot esetén szükségszerű, megfelelő hatékonyságú kezelés (illetőleg terápia), mivel pl. a merevítés kevésbé hatékony nagyobb mellkasi kettős görbület esetén.

A gyógytornász a görbület elhelyezkedése és iránya (vagy irányai) alapján alkalmaz specifikus skoliózisgyakorlatokat.

A skoliózist általában két fő kategóriára osztják: idiopátiás és nem-idiopátiás.

A meghatározások a kiváltó okokat tükrözik. Ennek megfelelően idiopátiás skoliózis esetén nincs egyértelmű konszenzus a görbületek okát, kialakulását illetően, idiopátiás típusú skoliózisról akkor beszélhetünk, ha az nem társul más betegségekkel. A skoliózis nem-idiopátiás típusa azonban mindig más állapotokhoz és kiváltó okokhoz társulva jelenik meg.

A Schroth módszer segít korrigálni és helyreállítani a gerinc fiziológiás görbületeit

Az egyik legelterjedtebb gerinctorna módszer a gerincferdülés kezelésére a Schroth terápia.

A gyógytornász vagy Schroth terapeuta a gerinc görbüléses és rotációs deformitásával járó állapotok kezelése során nem csak a fájdalomcsillapításban, de az állapotromlás megállításában valamint a görbület progressziójának megelőzésében is jelentős szerepet játszhat.

A Schroth terápiás módszer ugyanis mind az oldalirányú görbületet, mind a csigolyák rotációjából adódó bordapúpot képes hatékonyan korrigálni. Hogyan?

A Schroth módszer az adott görbületnek megfelelő korrekciós testhelyzetben végzett speciális légzőtechnikával egybekötött tornagyakorlatokkal segít korrigálni a helytelen vagy kóros tartást és helyreállítani a gerinc fiziológiás görbületeit.

A Schroth terapeuta stabilizáló és korrekciós fogásokkal valamint gyógytorna gyakorlatokkal dolgozik

A gyógytornász terapeuta a kialakult deformitásokat merevítő korzett, valamint alápárnázások alkalmazásával, tartást stabilizáló és korrekciós fogásokkal és a törzset visszaforgató, az izomzatot szükség szerint nyújtó és erősítő gyakorlatokkal igyekszik korrigálni, hogy megelőzze a következményes kórképek kialakulását.

A korrekciós testhelyzetekben végzett gyakorlatok rendszeres végzése elengedhetetlen az izomzattal történő görbület-korrekcióhoz és állapot-stabilizáláshoz épp úgy, mint a testtartás újraprogramozásához.

Ez utóbbiban segít a folyamatos tükörkontroll és a hétköznapi tartások, testhelyzetek, mozdulatok rossz beidegződéseinek tudatos felülírása valamint azok odafigyelő, helyes kivitelezése.

A Schroth kezelés által megállítható a kialakult deformitások prognózis- valamint állapotromlása és hosszútávon, lépésről lépésre javulhat az életminőség.