2024.06.16.

Cel torony

Az érdekességek tárháza

Belső furkálódók hatékony kezelése

Vállalkozások életében szórványosan előfordulhat olyan eset, amikor néhány munkatárs befolyása jelentősen túlnő a saját hatáskörén, mert zárt körben, olyan bizalmi kapcsolatot alakítanak ki a munkatársakkal, hogy azok egy idő után már sokkal jobban ragaszkodnak hozzájuk, mintsem a cég tulajdonosához, vagy a vezetőihez.

Ezek az emberek burkoltan átvehetik az irányítást a területeken, mivel pillanatnyi hangulatuk szerint, szűklátókörű nézőpontjaikkal rossz irányba befolyásolhatják a munkatársakat és következetesen a vezetők ellen hangolhatják az embereket, ez végzetes kárt tehet a szervezetfejlesztésben. És ha valaki ezt a jelenséget nem fedezi fel még időben, akkor kialakulhat egy olyan összetartó belső ellenzék, amely rendszeresen megkérdőjelezi a vezetői döntéseket, vagy a termelési-, fejlesztési terveket. Ez akár még odáig is fajulhat, hogy jelentősen fékezik, vagy meg is állíthatják a vezetők programjait.

Amikor az ilyen személyek túl nagy befolyásra tesznek szert, a beosztásuktól és a szakértelmüktől függetlenül, komoly problémákat okoznak a vezetőknek. Ahogy nő a hatalmuk, egyre bátrabban veszik át az irányítást a területükön. Néha még azt is megengedik maguknak, hogy kiszemelnek értékes, de nekik nem tetsző munkatársakat és kitartó aknamunkával kiközösíttetik őket. Ez egy komoly személyzeti betegség, amely képes belülről halálra rágni a szervezetet, és hogyha hagyjuk elfajulni, mára HR képzés sem segít. Egy vállalkozást ezzel a módszerrel nagyon könnyen tönkre lehet tenni.

Ugyanakkor a legtöbb vezető nagyon óvatosan kezeli az ilyen helyzeteket. Sok esetben azért nem lép határozottan, mert a szakértelme, vagy a hosszabb munkaviszonya miatt már nélkülözhetetlennek tartja az illetőt. Amikor úgy érzi, hogy a munkatársai sokkal inkább egy maguk közül való kollégához húznak, szinte tehetetlennek érezheti magát. Ha megszabadulna a furkálódótól, okkal tarthatna attól, hogy a távozó azonnal magával viszi a legértékesebb embereit, vagy később csábítja majd át őket az új munkahelyére.

A gyakorlati tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a furkálódókról a tényleges értéküknél mindig sokkal többet feltételeznek. Az esetek többségében ez csak utólag szokott kiderülni. A belső furkálódóknak nincs saját hatalmuk, csak ügyesen meglovagolják a szervezetlenségből adódó napi problémákat oly módon, hogy amikor csak lehet, a bajok forrásaként a vezetőt jelölik meg.

Minden csoport hajlik arra, hogy bűnbakokat keressen és másokat okoljon, ha valami nem jól működik. És persze minden termelésben meg lehet találni azokat a hibákat, amelyeket kiszínezve és felnagyítva már fel lehet használni arra, hogy az embereket elégedetlenné és bizalmatlanná tegyék a vezetőikkel kapcsolatban.

Ez a morál lerombolásának egyik legalattomosabb formája!

Ez a sunyi és a gyáva emberek műfaja, mivel hatalomra és rejtett befolyásra vágynak. Azonban túl kisformátumúak és tehetségtelenek ahhoz, hogy ezt a saját erejükből érjék el. Hiányzik belőlük az emberi nagyság. Ezért sohasem lesznek képesek önállóan felépíteni vagy indítani egy sikeres vállalkozást, és ezt többnyire tudják is magukról. Így mások szorgalmas munkája által felépített szervezetekben próbálnak rejtett irányításra szert tenni és lassítani a szervezetfejlesztést. .

Igazi élősködők!

Azonban soha ne becsüljük alá őket. Számtalan történelmi példa bizonyítja, hogy mi történik azokban az esetekben, amikor kisemberek érdemtelenül kapnak komolyabb hatalmat.

Egy olyan vezető, aki nem szúrja ki időben az áskálódó kakukkfiókát, később már nagyon komoly személyzeti problémákkal szembesülhet. Soha ne engedje, hogy egy belső furkálódó megerősödjön! Még időben gyomlálja ki ezeket a kártékony embereket! Küldje kollégáit HR képzésre!

Sajnos a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy csak átmenetileg lehet helyretenni őket. Ha a körmükre koppintanak, rövid ideig behúzzák ugyan a nyakukat, de amint a vezető csak egy kicsit is leveszi róluk a figyelmét, újra elkezdik kiépíteni a rejtett befolyásukat. Sokkal jobb egy csonka szervezettel termelni, mint görcsbe húzódó gyomorral, folyamatos belső ellenállásokkal küzdeni!

Okos ember két rossz közül mindig a kisebbiket választja.

Egy egészséges trónfosztás bámulatos gyorsasággal állítja vissza az eredeti rendet. Amennyiben kihúzzák a fertőző szálkát, már rövid idő alatt visszaáll az eredeti rend és megint egészséges lesz cég, újra beszélhetünk szervezetfejlesztésről. Egy tiszta szervezetet viszonylag gyorsan újra lehet építeni. Rövid lábadozást követően, ugyanazokkal az emberekkel már ismét nagyon komoly eredményeket lehet elérni.

Az alattomos furkálódásokat és a belső bizalmi körök kialakulását jobb még csírájában elfojtani, mivel az ilyen helyzetek mindig a termelés rovására mennek. Ez pedig nagyon sokba kerül. Az Ön pénzén felnevelt belső furkálódóknak ráadásul ártatlan emberek is áldozatul eshetnek, és ezeken sem segít már a HR képzés sem.

Nem véletlenül szenteltem ennyi figyelmet ennek az igen veszélyes témának.