2024.06.16.

Cel torony

Az érdekességek tárháza

Az igazán minőségi dohányzóasztal hosszú éveken át lesz a nappali ékessége

Egy dohányzóasztal a szoba dísze, már persze akkor, ha hangulatával illeszkedik a berendezéshez. Nem kötelező, hogy ugyanazt a stílust képviselje, de szögesen eltérő sem lehet, hiszen akkor megtöri a harmóniát és hektikussá teszi a nappalit.

Van, amin nem érdemes spórolni.

Ilyen a matrac, amelyen alszunk, a dolgozószobában vagy munkasarokban álló szék, amelyen – ha otthon dolgozunk – napi szinten sokat ülünk, az ülőgarnitúra, ami a családi mozizás vagy az egyéni kikapcsolódás helye és a dohányzóasztal.

Miért épp a dohányzóasztal minősége fontos?

Jogos a kérdés, hiszen ez a kisbútor nem érintkezik a testünkkel.

Nos, a válasz végtelenül egyszerű: azért kell minőségi dohányzóasztalt választani, mert egyrészt ez a bútordarab az ami a szoba arculatának az egyik legmeghatározóbb része, másrészt pedig ha rossz minőségű asztalkát veszünk, az rövid időn belül tönkre megy és vehetünk újat.

Kétszer kifizetni valamit pedig sokkal többe kerül, mint egyszer megvásárolni egy jobb minőségű, de esetleg drágább darabot.

 

Mitől lesz minőségi egy dohányzóasztal?

Elsősorban a felhasznált anyagok alapján lehet kijelenteni, hogy egy bútordarab valóban minőségi gyártmány.

Egy minőségi dohányzóasztal készülhet újrahasznosított fából, értékes tömör- vagy ritka egzotikus fából, illetve kezelt uszadékfából, valamint üvegszállal megerősített kompozitból, fémből és üvegből, esetleg ezek kombinációjából egyaránt.

A minőség szempontjából ugyanilyen fontos, hogy milyen módon van összeállítva, itt a pontosság a mérvadó.

Szintén meghatározza a magas minőséget, hogy a szerelvények és az esetleges kiegészítők, például a fiók fogantyúja milyen anyagból készültek.

(Ha festett műanyaggal találkozol, jobb, ha inkább ott hagyod, ha viszont nagyon beleszerettél magába a dohányzóasztalba, amint lehet, cseréld le a fogantyút! – a szerk.)

 

Hány év egy dohányzóasztal élettartama?

Alapvetően egy minőségi dohányzóasztal (természetesen akkor, ha rendszeresen és megfelelően ápoljuk) hosszú évtizedeken át tökéletes állapotban maradhat.

Fontos, hogy tudjuk, az általunk választott kisbútor milyen anyagból készült és azt is, hogy ez az anyag milyen ápolást igényel.

Egy kezeletlen vagy natúr fából összeállított dohányzóasztalnál fontos, hogy a faanyag ne száradjon ki, ezért olajokkal vagy viasszal ápolandó, míg egy lakkozott darabot a víztől kell nagyon óvni, attól ugyanis felhólyagzik majd lepattog a lakk a fáról és foltos is lesz.

Az üveg esetében a karcolódás veszélye a leggyakoribb, míg a fém dohányzóasztaloknál pedig a korrózióra kell figyelni, amin ha valamilyen oknál fogva megsérül a krómozás vagy a porfestés, megtámadhatja az anyagot.

Ahhoz, hogy dohányzóasztalunk sokáig dísze lehessen otthonunknak, sok dolgot kell szem előtt tartani a kiválasztás során, hogy az új bútordarab bele tudjon simulni az életritmusunkba, mindennapjainkba, a családunk életébe.