2024.09.16.

Cel torony

Az érdekességek tárháza

Nyitott füllel járni aranyat ér, sőt életet ment

Az unokatestvérem nemrég elvált a férjétől, de nem volt egy klasszikus búcsú az övék. Ugyanis kifejezetten jóban maradtak. A válásuk oka persze az volt, hogy nem igazán szerettek együtt élni már. Az ex férj sokat utazott és elkezdte a kiégés tüneteit produkálni. Ezért elköltözött a városból és egy tanyát választott lakhelyéül, ahol egyedül akart lenni és többé nem mozdulni sehova. A természeti környezet igaz, csodákra képes ha az ember újrakezdeni vágyik mindent, de azért önmagában nem old meg súlyos problémákat.

Mint kiderült, alkoholproblémái lettek még korábban, amit igyekezett titkolni és az unokatesóm aggódásában nemrég hozzám fordult: segítsünk neki! Én szerencsére korábban hallottam egy baráti közösségben Dr Petke Zsolt nevét, aki pszichiáter és addiktológus.

Így is kerestünk hát rá az interneten: dr petke zsolt. Szerencsére rátaláltunk a felepulok.hu-n a pontos munkahelyére és megtudtuk, hogy ezen a webcímen, a Felépülőknél 28 napos elvonulási lehetőséget biztosítanak, amit szakemberek között tölthet egy alkoholbeteg.

Ez a 28 napos felépülési program rámutat arra, amit már pedzegettem: a friss levegő, a falusias környezet segíthet, de ha komoly a probléma csak akkor, ha szakemberi segítség is párosul hozzá.

Egy alkoholproblémából felépülők számára fenntartott szanatóriumszerű közösségi tér természeti környezetben való elhelyezése számos előnnyel járhat. Amely előnyök hozzájárulnak a sikeres rehabilitációhoz. Először is, a természet közelsége nyugtató és stresszcsökkentő hatással bír. Az ilyen környezetekben való tartózkodás segíthet a pácienseknek csökkenteni a belső feszkót és ilyesmiket, amelyek gyakran társulnak az alkoholizmushoz és a rehabilitációs folyamathoz. A természetes környezet szépsége és nyugalma elősegítheti a mentális és érzelmi gyógyulást is, amely kicsit sem mellékes az alkoholproblémák leküzdésében.

Még aggódunk ugyan az unokatesóm szeretett exéért, de a Felépülők lehetővé teszik az „elvonulás” alatt is a családdal való kapcsolattartás, sőt akár a bevonásukat is az egészbe. Úgyhogy jó híreket kapunk tőlük, ez így egész megnyugtató!

Szóval a vidéki közeg sok mindenre jó – például kizárt, hogy ismerősökkel fussunk össze a kezelés ideje alatt – hisz mit keresne valaki egy 10 milliós országban az ismerőseink közül pont Szőcön? Továbbá, a természeti környezetben való tartózkodás lehetőséget nyújt a fizikai aktivitásra és az egészséges életmódra való áttérésre. A természetben való séta, sportolás vagy egyéb szabadtéri tevékenységek javítják a fizikai egészséget, ami pozitív hatással lehet a mentális állapotra is. Az egészséges életmód kialakítása és a rendszeres testmozgás segíthet a pácienseknek visszanyerni önbizalmukat és fizikai erejüket, amely elengedhetetlen a hosszú távú tartós gyógyuláshoz.

Harmadszor, a természetes környezetben található szanatóriumok gyakran távol helyezkednek el a városi területektől, ezáltal a mindennapi élet stresszétől is. Ez a távolság segít a pácienseknek elszakadni a korábbi életmódjuktól és a káros szokásoktól, valamint közrejátszhat egy új, pozitívabb szemléletmód kialakításában. Az ilyen elvonulás lehetőséget biztosít arra, hogy a páciensek a saját tempójukban dolgozzanak a felépülésükön, anélkül, hogy zavaró tényezők befolyásolnák őket. És ha van egy olyan segítség is, mint Dr Petke Zsolt, akkor tényleg megnyugodhatnak a szerettek, rokonok is. A Felépülőknél a teljes tünetmentessé válás egyáltalán nem lehetetlen! Sőt…